In het nieuws‎ > ‎

Zusters na 58 jaar weg van de Wallen in Amsterdam

Geplaatst 29 jan 2010 04:46 door De Stadslamp Amsterdam
Katholiek Nederland, 29-1-2010. De augustinessen van Sint Monica, ook wel bekend als "de zusters van de Warmoesstraat", verhuizen naar Utrecht. Het klooster wordt verkocht. Daarmee komt een einde aan 58 jaar aanwezigheid in de rosse buurt van Amsterdam, tussen de prostituées, seksbazen, verslaafden, studenten en beurshandelaren, naast hotel Krasnapolsky.

Arm
In het hart van de hoofdstad hebben de augustinessen willen tonen dat er, in de woorden van zuster Renée van Dijck, "meer tussen hemel en aarde" is dan "commercie, seks en toerisme". Beurshandelaren die de hele dag alleen maar naar cijfertjes kijken noemt zuster Renée in het AVRO-programma Eén Vandaag “even arm als de dames op de Wallen”.

Zwerverscafé
Het klooster fungeerde als opvanghuis voor vrouwen en kinderen. Daarnaast hadden de augustinessen een kapel in de Sint-Jansstraat en bestierden ze het Zwerverscafé op de Kloveniersburgwal. Dankzij de inzet van vrijwilligers kan deze pleisterplaats voor dak- en thuislozen de poorten open houden. De vertrekkende zusters zeggen hiermee heel gelukkig te zijn.

Personeel
Zes van de elf augustinessen waren vorig jaar al naar een ander klooster vertrokken. De laatste vijf zusters hadden aanvankelijk nog door willen gaan, maar kwamen er financieel niet meer uit. Hun gevorderde leeftijd begon hen parten te spelen, zodat ze niet meer alles zelf konden doen en mensen in dienst moesten nemen. Hierdoor teerden de zusters snel in op hun vermogen. Ook een gemeentesubsidie was te laag en kwam te laat om alles in stand te houden. De zusters moesten begin vorig jaar hun personeel ontslaan en hun dagelijkse opvangwerk beëindigen.


29-1-2010 | bron: Katholiek Nederland
Comments