Onder de lamp‎ > ‎

„Kerken in de Bijlmer zijn parels in Amsterdam-Zuidoost"

Geplaatst 28 jun 2013 02:40 door De Stadslamp Amsterdam
Bron: RD.nl, 27-06-2013

„Kerken in de Bijlmer zijn parels in Amsterdam-Zuidoost - beeld Sjaak Verboom

„Pareltjes”, noemt Danny Williams, politiecommissaris in Amsterdam, de Afrikaanse kerken in Amsterdam-Zuidoost. „De politie heeft er veel aan te danken.”

Samen met het stadsdeelbestuur zoekt de politie toenadering tot de kerken. Er is echter een groot obstakel: de Bijlmergemeenschap is erg versplinterd, want er zijn niet minder dan 150 kerken. De Pentecostal Council of Churches (PCC) moet hierin verandering brengen. „We willen niet alleen actief zijn in de Bijlmer. God kan heel Nederland bekeren.”

In oude bedrijfspanden, in ruimtes onder flatgebouwen en langs wegen; op de meest opmerkelijke plekken staan in de Bijlmer kerken. Ze zijn verspreid over de hele wijk. Bij de meeste kerken staat de deur altijd open. Een voorbeeld van een actieve kerk is de Maranatha Community Transformation Centre van pastor Moses Alagbe. Het gebouw ligt langs een drukke weg tussen Holendrecht en Bijlmer ArenA. Elke dag komen er mensen in deze ‘parkeergaragekerk’ om te bidden.

Er loopt een jongeman rond die verslaafd is aan drugs. Begeleiders leggen hun handen op zijn hoofd en bidden voor hem. „Zonder kerken was er een explosie van criminaliteit in de Bijlmer”, aldus Alagbe.

Versplintering
De pastors in Amsterdam-Zuidoost bieden verregaande hulp. Alagbe vertelt over een jong echtpaar. „Het liep zo uit de hand tussen hen dat de politie eraan te pas moest komen. De man had geweld gebruikt en een slepende zaak op het politiebureau dreigde. In tranen vluchtte hij naar pastor Emmanuel Koney –de leider van de PCC en daarmee van de gehele Afrikaanse gemeenschap– en vertelde zijn hele verhaal. Koney beval de jongeman dat hij zijn zonde moest belijden aan God en aan z’n vrouw. Uiteindelijk zei de politie: „Laat de pastor het verder oplossen.” Het stel vertelde al zijn problemen aan Koney en ging daarna in gebed. Bidden zorgt voor herstel.”

Niet alleen bij ruzies, maar ook bij drugsproblemen, schulden, kleine criminaliteit of bemiddeling bij het stadsdeel wordt de kerk ingeschakeld. De hulp van alle migrantenkerken in Nederland levert de Nederlandse staat jaarlijks 3 miljard euro op
Comments