Onder de lamp‎ > ‎

Amstelkerk (video)

Geplaatst 6 feb. 2010 12:37 door De Stadslamp Amsterdam   [ 27 feb. 2010 12:41 bijgewerkt ]
Zendtijd voor kerken, 31 januari 2010: Amstelkerk in Amsterdam-centrum, reportage over gemeentestichtingsprojecten vanuit het samenwerkingsverband 'Amsterdam in beweging voor Jezus C'hristus', en interview met burgermeester Job Cohen over zingeving en de rol van kerken.
 
'Je ziet dat mensen weer behoefte hebben aan zingeving en dat zij die zingeving op de een of andere manier weer uit geloof willen halen,' zegt burgemeester Job Cohen van Amsterdam in een interview. Kerkdienst vanuit de Amstelgemeente in Amsterdam, waarin voorganger ds. Siebrand Wierda spreekt over de zin van het christen-zijn. 'Ik denk dat in die zingeving ook de christelijke kerk weer een rol gaat spelen,' stelt Cohen. 'Als mensen zoeken naar zingeving, dan is dat niet alleen maar voor zichzelf, maar ook in de samenleving. Van de kerken vraagt dit dat ze bereid zijn om aan die maatschappij mee te doen.' Ds. Siebrand Wierda gaat hier verder op in tijdens zijn preek. Vragen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: Wat is typerend aan christen zijn en hoe relevant is dat? Hoe overwin je barrières om een stap te zetten in geloven? Hij gebruikt het bijbelverhaal over Zacheüs als uitgangspunt voor de verkondiging. De Amstelgemeente is een voorbeeld van een christelijke pionierplek in Amsterdam. In 2001 stond deze gemeente op het punt om te stoppen vanwege een jarenlange terugloop van het ledental. Maar zij koos er juist voor om een nieuwe weg in te slaan. Sindsdien is de gemeente gegroeid met tientallen jonge mensen. 'De Amstelkerk zit 's zondags weer mooi vol,' kopte Het Parool op 20 oktober jl. In 2006 kreeg de Amstelgemeente bovendien een eerste dochtergemeente: Via Nova, die zondagse samenkomsten heeft in de Vondelkerk. Middels diverse vormen van vrijwilligerswerk hebben beide gemeenten een praktische uitstraling naar de stad. Naast de kerkdienst vanuit de Amstelgemeente een reportage over een tiental christelijke pionierplekken in Amsterdam en interviews met betrokkenen waaruit de persoonlijke en maatschappelijke relevantie blijkt. Speciaal onderdeel van deze reportage is een interview met Job Cohen...

Kerkdienst vanuit de Amstelgemeente in Amsterdam, waarin voorganger ds. Siebrand Wierda spreekt over de zin van het christen-zijn.

 
Comments