Onder de lamp‎ > ‎

Ben Kroeske: "Ik heb veel verlegenheid moeten overwinnen"

Geplaatst 20 sep 2014 14:17 door De Stadslamp Amsterdam
CIP.nl, 18-9-2014

Ben Kroeske vertelt over Jezus in Amsterdam-Oost
“Ik deed ooit een evangelisatiecursus waar je twee mappen voor uit je hoofd moest leren. Ik raakte ontmoedigd: ‘Dit kan ik niet’, zei ik. Maar later kwam ik er achter dat het teveel om hoofdkennis draaide. Terwijl dat niet het belangrijkste is. Het gaat er eerder om dat je diepe bewogenheid hebt voor mensen omdat je hun verloren staat ziet. God doopte mij even later met vuur en ik kreeg de kracht om veel mensen te bereiken”, zegt Ben Kroeske, die in november 2013 de River Church in Amsterdam-Oost oprichtte. Hij bidt veel op straat en ziet uitzonderlijk veel bekeringen. Kroeske gelooft dat God grote dingen voor Nederland in petto heeft.

Haast
Hoewel kracht en liefde de belangrijkste wapens zijn, heeft Kroeske lang gezocht naar een geschikte vorm. “Het was wel frustrerend dat ik vol was van God, maar ik wist niet hoe ik het uit moest delen. Nu heb ik een vorm gevonden om mensen aan te spreken – hoewel het simpelweg een houvast is. Maar ik zie dat het werkt. Je kunt vol zijn van God, maar het praktische aspect vergeten. Als je bijvoorbeeld heel lang aan het woord bent, is het lastig om resultaat te zien. Want mensen hebben haast.”

Ben bidt voor de mensen bij de bus voordat hij spullen uitdeelt.

“Om te voorkomen dat je in verhitte discussies raakt, moet je doelgericht blijven. Ik begin met een simpele vraag als: ‘Weet je dat God van je houdt en een geweldig plan heeft met je leven?’ Vervolgens deel ik kort wat uit het woord van God. Dat is een krachtig moment. Mensen kunnen heel onverschillig een gesprek beginnen. Maar als ik het woord van God uitspreek, staan mensen ineens als aan de grond genageld. Ik vertel dat allen gezondigd hebben en de dood verdienen maar dat de genade van God eeuwig leven is door Jezus Christus. Door Gods Woord te spreken, gebeuren er zulke machtige dingen. Het evangelie is dé kracht Gods tot behoud.”

“Vervolgens vraag ik dan: ‘Stel dat het vandaag je laatste dag is, weet je zeker dat je naar de hemel gaat?’ Het geeft mensen een besef van de eeuwigheid. Sommige mensen vinden dat best confronterend, maar gaan er vervolgens diep over na denken. Een evangelist sprak een man hierover aan en de woorden gingen dwars door hem heen. Enkele dagen daarvoor had ook iemand het gevraagd aan hem. Hij was boos weg gelopen. En nu wéér die vraag. ‘Vertel me alsjeblieft meer, die vraag laat me maar niet los’, zei hij, en gaf zijn leven aan God.

Het is belangrijk om mensen de mogelijkheid te geven om tot slot hun leven aan God te geven. Eerst bid ik voor hen en vervolgens vraag ik of ze voor God willen leven. Daarna bidden we een zondaarsgebed.” Door te doen, groei je in vrijmoedigheid, vertelt Kroeske. “Toen ik zag dat ik – door alleen Gods kracht en Zijn woorden – mensen tot de Heer kon leiden, werd ik zó enthousiast. Ik begon op stadsbussen te springen en deelde daar het Woord. Ik ging naar voetbalvelden. Ik liep op groepjes af.”

“Ik kom veel tekort en ik heb veel verlegenheid moeten overwinnen. Maar het draait niet om mij. Ik moet met mijn knikkende knieën uit mijn comfortzone stappen. Hoe meer ik dat doe, hoe meer de Heer kan doen.”

Broodje hotdog
“We hebben ook een bus geleend die we gebruiken voor het werk. Daar zetten we tafeltjes bij en delen eten en drinken uit. Een broodje hotdog of wat snoep en frisdrank. Vervolgens delen we het evangelie en bidden bij mensen voor hun noden. Elke keer als we er staan, komen veel mensen naar ons toe. Ze gieten hun hart uit, soms huilend en wij krijgen de kans om de liefde van Jezus te tonen en met ze te bidden. En veel mensen ontmoeten Jezus. Daar draait het allemaal om!”

Kroeske geeft ook evangelisatietrainingen. Klik hier voor meer info.
Comments