Onder de lamp‎ > ‎

De Tweede Mijl: Moed om door te gaan

Geplaatst 27 mei 2010 01:24 door De Stadslamp Amsterdam   [ 27 mei 2010 01:28 bijgewerkt ]
Als er iets is wat ik heb geleerd van bezoekers van De Tweede Mijl, dan is het de moed om door te gaan, hoe benard de situatie ook is. Neem Kees, een 65-jarige man die jarenlang op straat heeft doorgebracht. Hij kon al nooit goed met geld omgaan en had huurachterstand. Toen hij twintig jaar getrouwd was, liep zijn huwelijk op de klippen. Zijn vrouw verliet hem, en zijn zoons gingen met haar mee. Ze verbraken het contact met hem. Door zijn problemen raakte hij aan de alcohol. Hij moest de huur van zijn huis voortaan alleen opbrengen en daarnaast alimentatie betalen. Hierdoor belandde hij op straat.

Voor zijn cokeverslaving kwam hij in een afkickkliniek terecht. Daar zag hij mensen die door de drugs meer dood dan levend waren. Hij schrok zich lam en stopte radicaal met de coke. Hij wilde niet net zo beschadigd raken als veel andere verslaafden. Kees ging vervolgens de schuldsanering in en betrok voor weinig geld een caravan op een verlaten industrieterrein. Jarenlang woonde hij daar.

Een eigen huis
Vorige week was het moment waarop Kees mij trots de sleutels van zijn nieuwe onderkomen liet zien. ‘Ik heb een huis!’ was het eerste wat hij zei toen ik hem zag. Hij had een aanleunwoning voor senioren toebedeeld gekregen. Zijn huurcontract en alle andere papieren had hij bij zich. En hij heeft het getroffen. In het bejaardentehuis kan hij voor weinig geld een maaltijd krijgen. Zijn was kan hij daar ook doen. Kees zou nog slechts één nacht doorbrengen in zijn caravan, en dan zou hij verhuizen. Het is voor hem een enorme luxe om straks weer in een huis te wonen!

Bron: Habakuk.nu, Karolien Lievense, studeert Maatschappelijk Werk en loopt stage bij De Tweede Mijl, een inloophuis voor dak- en thuislozen in Amsterdam. Samen met medestudente Petra van Leeuwen verzorgt ze om de week een column over De Tweede Mijl. De Tweede Mijl werkt nauw samen met stichting Tot Heil des Volks.
Comments