Onder de lamp‎ > ‎

Hariët Tarpeh-van Ittersum

Geplaatst 27 jun 2011 05:26 door De Stadslamp Amsterdam
Bron: CIP.nl, 27-6-2011. 
"Er is in Amsterdam-West honger naar meer van God. Velen staan ervoor open om meer over God te praten," zegt missionair werker Hariët Tarpeh-van Ittersum. Sinds kort is ze namens de IZB actief in de hoofdstad. "De drempel om naar bijeenkomsten of activiteiten te komen is hoog. Maar ik zie dat velen staan te springen om zich te laten onderwijzen en God beter te leren kennen en te volgen. De velden zijn wit om te oogsten, maar waar zijn de arbeiders? Daar is een enorme behoefte aan."

"Na mijn studie (Theologie) ontstond een zoektocht naar waar God mij wilde hebben," vervolgt Tarpeh. "Ik heb altijd al een verlangen gehad om met mensen over Christus in gesprek te gaan en merkte dat mensen daar nieuwsgierig op reageren. Ik leef om Christus groot te maken, in Wie ik mijn vreugde vind. Je kunt het vergelijken met een verliefdheid. Dan zijn je gedachten vol van iemand en kun je niet anders dan erover praten. In mijn hart voelde ik dat God ook de Koning van anderen wil zijn. Vanuit Gods perspectief wil ik naar anderen kijken. Ik ervaar Gods liefde voor hen. Toen God dat verlangen sterker maakte, raakte ik betrokken bij de multiculturele gemeente Victory Outreach."

Omgang andere culturen
In Amsterdam-West leven tientallen verschillende culturen. Mede door haar Afrikaanse man heeft Tarpeh geleerd met andere culturen om te gaan. "Vroeger was ik bang voor andere culturen. Daarna heeft een omslag plaatsgevonden, waar ik ook Gods leiding in zie. Voor die omslag voelde ik een soort afstand." Tarpeh merkte op dat Afrikaanse christenen de Bijbel sneller zonder 'ja, maar's' aannemen. "Zij nemen Gods Woord zonder slag of stoot aan en hun gedachten zijn veel minder gevuld door redeneringen en psychologie. Een meer kinderlijk geloof, waarin gebed een hele grote rol speelt."

Tarpeh gaat zich bezighouden met het versterken van de kleine gemeenschap ‘Thuiskomen’, middels een passend aanbod van activiteit, waaronder Bijbelstudies en persoonlijke gesprekken. Ook zullen er in de toekomst meer diaconale activiteiten komen. "Onlangs sprak ik met een Zuid-Afrikaanse vrouw. Ze liet weten moslim te zijn. Toen ik haar vroeg hoe ze over God dacht, merkte ik dat ze op een andere manier tegen God aankeek. Ik vroeg haar te mogen vertellen hoe christenen geloven. Ze stelde er vragen over en reageerde geïnteresseerd verrast. Toen werd mijn beeld over moslims aangepast. Ze vond het prima dat we in Jezus' naam gingen bidden en wilde meer over Jezus weten. Dat had ik niet verwacht, omdat deze vrouw mij totaal niet kende," aldus Tarpeh.

auteur: Jeffrey Schipper, CIP.nl
Comments