Onder de lamp‎ > ‎

Pionieren in Oud-West; café 'De Zoekende Ziel'...

Geplaatst 29 jun 2010 02:26 door De Stadslamp Amsterdam   [ 29 jun 2010 02:35 bijgewerkt ]
Het is zondagmiddag, een uur of 4. Aan een klein tafeltje zit ik te wachten, achter het mooie grote raam van cafe Alverna, met uitzicht op het Kwakerplein en de Bilderdijkstraat. Het is een prachtige plek, de zon strijkt over het terras, en mensen praten vredig bij een kopje capuccino of een glaasje wijn. Ze genieten van het hemelvaartsweekend in het hartje van de buurt, en dat de straat is opgebroken , de vuilnis niet opgehaald, kan ze helemaal niets schelen.

Sommigen lopen het cafe in en kijken nieuwsgierig naar binnen bij mij inde rookvrije ruimte, waar allemaal tafeltjes staan met het bordje:”gereserveerd” erop. Vreemd, zo’n mevrouw alleen tussen al die lege plekken…... Ze weten niet, dat ze een blik werpen op de hoopvolle uitstalling van cafe “De Zoekende Ziel”, dat vanaf nu elke vierde zondag van de maand wordt gehouden in dit hoekje van ALVERNA! 15 plaatsen heb ik gereserveerd! Met een beetje bange voorgevoelens kijk ik naar de deur, in de hoop dat er iemand komt wiens ziel op zoek is naar” levensbeschouwing, religie en God”, zoals op onze nieuwe pioniers-folder staat. Zit ik hier niet een beetje voor gek,met mijn bijbel op tafel , opengeslagen bij de kleine profeet JONA?Pionieren is lef hebben, bedenk ik me, en heb ik die wel genoeg ….?Moeten we toch niet weer terug, die veilige kerk in, met haar vertrouwde riten en gewoontes? Maar als ik om me heen kijk, zie ik zoveel bonte verscheidenheid aan mensen, oud en jong, artistiek en alledaags, eigenaardig en aangepast, dat ik er vrolijk van wordt. Goed dat de kerk hier tussen in gaat zitten,met uitzicht op de stad, open en bloot, alsof ze er helemaal bijhoort!

We wilden immers midden in de buurt aanwezig zijn, vanuit de gedachte dat de kerk naar de mensen moet gaan, en naar hen luisteren, in plaats van andersom…?Ik moet denken aan de opdracht die de vrienden van Jezus kregen op Hemelvaartdag: “Kijk niet langer naar de hemel, maar trek verder,naar de buitengebieden, want daar zul je mij zien. ”Bovendien is het goedkoop: voor een kopje koffie in dit mooie cafe in buitengebied Oud-West kun je de hele ruimte reserveren, en er drie uur lang blijven hangen! Het eerste rondje is gratis…

In je eentje lijkt het een erg overmoedige en ook wat dwaze onderneming. En toch: Juist als ik overweeg om alle consumpties maar in mijn eentje te nuttigen, en dan snel weg te lopen, komt er iemand binnen. En ineens is het niet gek meer….

Ik begroet haar en de ober knipoogt vrolijk naar ons en de nu al minder lege tafeltjes. Na verloop van tijd hebben we zelfs een heel tafeltje vol, en klinkt het verhaal van de profeet Jona dwars door het geroezemoes op de achtergrond heen. We praten tot na zevenen over de” Jona-momenten” in ons eigen leven, over de zin van geloven , en waartoe je , soms ondanks jezelf, geroepen of voorbestemd bent. Bijzonder ,hoe een bijbelboek uit 800 voor Chr, tot leven komt als een spiegel voor onze eigen zoekende zielen.

Spiritueel cafe “De Zoekende Ziel” is hiermee een feit!

Intussen is er zelfs al een tweede bijeenkomst geweest, waar 12 mensen zich samen bogen over Elia’s ontmoeting met God , tijdens een zomershete middag op het terras …..Voor de volgende keer is de reservering alweer gemaakt. Koffie of een ander drankje staan klaar. Schuif aan en voel je welkom!

Plaats: cafe Alverna ,Bilderdijkstraat 104 (Kwakersplein) Datum:19 september van 4 uur tot 7 uur( of iets daartussenin).Het thema zal zijn: “Pelgrimeren en op zoek gaan ”, en we lezen uit een van de oeroude liederen-voor-onderweg : de Psalmen.

Margrietha Reinders,mede namens Abbo, Anne Margreet, Ruth, Ole, en Diny.
Comments