Onder de lamp‎ > ‎

Rikko Voorberg: "Jezus' verhaal is meer dan geboorte en kruisiging"

Geplaatst 25 sep 2013 03:04 door De Stadslamp Amsterdam   [ 25 sep 2013 03:09 bijgewerkt ]
Bron: CIP.nl, 25 september 2013. Auteur: Jeffrey Schipper
"Als gemeentestichter besloot ik om niet te gaan preken. Ik vroeg atheïsten om als het ware te 'preken'. Daardoor raak ik steeds meer overtuigd van de kracht van het Evangelie," vertelde Rikko Voorberg deze week in het EO-programma Andries. Hij is inmiddels twee jaar bezig met "het ontwikkelen van een vorm van kerk-zijn buiten de kerk" in Amsterdam.

"Door gemeentestichting probeer je niet de drempel van de kerk te verlagen door een hippere band," maakt de kerkpionier duidelijk. "Overigens pretendeer ik niet de kerk opnieuw uit te vinden, maar wat wij doen is een aanvulling op wat er gebeurt in de wereld. In een uithoekje van de kerk spelen we met thema's. Daarom vroeg ik atheïsten om met mij een kerk te starten. Want ik was ervan overtuigd dat ze geïnteresseerd zijn in het verhaal." Rikko doelt op het Evangelie. "Voor mij is Jezus de mooiste manier van leven, ook als het niet waar zou zijn. Het inspireert mij en fascineert mensen."

'Heer, vergeef ons'
"Mijn leven lang heb ik christenen horen vertellen wie God is. Ik dacht: laat ik eens atheïsten aan het woord laten over de betekenis van geloof." Tijdens een theateravond werden er aan de Bijbel gerelateerde teksten geprojecteerd. Afhakers, randkerkelijke en on-kerkelijken kregen de gelegenheid om ze aan te passen naar hun beeld. Eén tekst bleek aan het einde van de avond overeind te zijn gebleven: 'Heer, vergeef ons onze schuld. Rikko: "Dat is fascinerend. Dan krijgt het geloofsverhaal een ander soort relevantie. Blijkbaar zijn mensen er diep van doordrongen dat ze zelf tekort schieten."

"Ons doel is niet om mensen te bekeren, maar in contact brengen met het verhaal van Jezus en kijken wat er gebeurt. Dat is niet vrijblijvend, omdat ik wil dat anderen zich er echt mee bezighouden. Want ik vind dat verhaal van Jezus het belangrijkste verhaal van de wereld. Als ik niet bereid was geweest om ook mijn geloof in de waagschaal te leggen, had ik geen gemeentestichter moeten worden op deze manier. Ik vertel atheïsten niet dat mijn verhaal waar is, maar wat mij fascineert. Ik preek niet zelf, maar vraag atheïsten om te preken. Daardoor raak ik steeds meer overtuigd van de kracht van het Evangelie."

Meer dan geboorte en kruisiging
Rikko studeerde Theologie in Kampen. "Daar heb ik het geloof opnieuw gevonden. Niet vanuit een serie teksten maar door een ervaring. Op een charismatisch festival met duizenden jongeren en een grote band, realiseerde ik mij: 'als er een God is, heeft Hij mij op het oog'. Hij wil niet dat ik deel uitmaak van een groep, maar wil mijn eigen ideeën en gedachtekronkels. Vanaf dat festival wilde ik het geloof verkennen. Ik ging weer opnieuw zoeken naar de betekenis van het verhaal van Jezus, dat meer is dan alleen geboorte en kruisiging."

Bekijk het volledige tv-programma op http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1367226


Comments