Onder de lamp‎ > ‎

Stotteren in een volle kerk

Geplaatst 2 mei 2012 04:01 door De Stadslamp Amsterdam   [ 2 mei 2012 04:10 bijgewerkt ]
Van een jongetje in de Biblebelt „dat alles deed dat God verboden had”, werd Paul Visser (1959) een gelovige puber. En uiteindelijk dominee, in Amsterdam, als een zendeling tussen de heidenen. Soms stottert hij nog, bijvoorbeeld als hij de naam van een dopeling wil uitspreken.
„Het is een doorn in mijn vlees.”

Dominee Visser, Paul Visser, draagt een zwarte toga als hij preekt. Hij spreidt zijn armen bij de zegen en zijn stem kan vol emotie zijn. Soms hapert hij, P… P…, K… K… Dan pauzeert hij even, concentreert zich op zijn ademhaling en gaat weer verder. …Paulus …Ko r i n t i ë r s. 
Zijn kerk staat in de Jordaan in Amsterdam. De Noorderkerk, gebouwd in 1620, protestants. Achthonderd meter verder staat de Westerkerk,  ’s zondags vol met vrijzinnigen. De Noorderkerk is orthodox. Hier komen de mensen die de Bijbel letterlijk nemen. Hier wordt geloofd in God de Vader, in Jezus Christus zijn Zoon en onze Heer, in de Heilige Geest.
Sinds de komst van Visser, twee jaar geleden, wordt de Noorderkerk ook weer voller. Elke zondag zitten er meer mensen op de harde houten banken rondom de hoge kansel, ook jonge
mensen, véél jonge mensen, aangetrokken door diensten zoals ze vroeger waren, sober, eenvoudig, en een predikant die ook zo is. Maar dan zonder dat strenge, en misschien komt dat wel door dat haperen.
[...]

Lees het hele artikel hier. (pdf)

Bron: NRC, 7-4-2012.
Comments