Onder de lamp‎ > ‎

Voorbij de schone schijn

Geplaatst 30 dec 2009 07:47 door De Stadslamp Amsterdam   [ 30 dec 2009 07:49 bijgewerkt ]
Het kan hem ‘ontroeren' zegt Rob Baarda, als hij al die bezoekers ziet die naar de kerstdienst en -maaltijd van De Tweede Mijl zijn gekomen. Rob is net naar voren is gelopen om de kerstboodschap te vertellen. Ik voel dezelfde ontroering. Ik weet eigenlijk niet waarom zo'n kerstdienst met daklozen me meer raakt dan een ‘gewone' dienst in de kerk. Jezus zocht juist de mensen in de heggen en de steggen op. Hij at zelfs met tollenaren en hoeren. Toch lijkt het samen met daklozen God groot maken niet iets wat er gewoon bij hoort.

De bezoekers zitten daar niet als nette kerkmensen die met een uitdrukking van ‘natuurlijk hoor ik hier' hun plaats in de kerk innemen en zich voor de gelegenheid in een net pak hebben gestoken. Een net pak is er sowieso niet bij. Voor de bezoekers van De Tweede Mijl heeft Kerst geen materialistische lading. Ik spreek niet met ze over het kerstdiner dat nog gemaakt moet worden, de kerstverlichting en de wijze waarop de kerstballen in de kerstboom gehangen moeten worden. Ze prikken door alle sfeer en schijn heen. Dat komt omdat velen van hen meer ellende hebben gezien dan de gemiddelde Nederlander.

Soldaat in Libanon
Zo vertelt een man me na afloop van de dienst met tranen in zijn ogen hoe hij jaren geleden als soldaat werd uitgezonden naar Libanon en daar de meest gruwelijke dingen heeft gezien. Zijn maat is in zijn armen gestorven. Het allerergste is dat hij daar zelf ook mensen heeft doodgeschoten. Al kón hij niet anders, toch kan hij dit zichzelf nooit vergeven.

Niet oppervlakkig
De beelden van mensen die in elkaar storten na het lossen van de schoten, ziet hij steeds voor zich. Drank is zijn manier om met dit verleden om te gaan. Hij heeft getracht de gruwelijke filmpjes die zich in zijn hoofd afspelen weg te drinken, maar ze komen telkens terug in zijn dromen.

Dan kijkt hij me recht in mijn ogen aan. ‘Kun je je voorstellen dat ik niet kan begrijpen dat mensen zich druk maken over de kleding die ze willen dragen tijdens Kerst?' vraagt hij. Of de geboren Koning van Kerst voor hem waarde heeft gekregen, weet ik niet. Kerst kan voor hem in ieder geval nooit een puur oppervlakkig materieel feest zijn.

30-12-2009 | bron: Karolien Lievense - Habakuk.nu
Comments