Prikbord

(Oudere en verlopen Prikbord-artikelen worden nog enige tijd bewaard op pagina Archief-prikbord )

10 oktober: Maria in oecumenisch perspectief

Geplaatst 3 sep 2015 01:52 door De Stadslamp Amsterdam

De jaarlijkse ontmoetingsdag van de ondertekenaars van het Katholiek Appel en andere geïnteresseerden wordt dit jaar gehouden op zaterdag 10 oktober, van 10.30 uur tot 16.30 uur in de Oude Lutherse Kerk aan het Spui te Amsterdam. Het thema is Maria in oecumenisch perspectief.

De tijd dat alleen orthodoxen en rooms-katholieken iets met Maria hadden is allang voorbij. Recente ontwikkelingen in de oecumene maken duidelijk dat Maria van betekenis is voor alle christenen van alle kerken. Op onze ontmoetingsdag proberen we die betekenis te concretiseren.

Het hoofdreferaat zal gehouden worden door drs. Hendro Munsterman, verbonden aan de Université Catholique de Lyon, waar hij dogmatische theologie en oecumenisch doceert. Munsterman heeft zich jarenlang verdiept in de mariologie en zal een aanzet geven tot een oecumenische mariologie. Zijn betoog zal uitlopen op een pleidooi voor een oecumenische viering van het feest van de Annunciatie (25 maart). Een panel van theologiestudenten is gevraagd een eerste reactie te geven op de inleiding. ’s Middags gaan we uiteen in vier workshops.
Meer informatie

Lees verder in het uitgebreide workshopprogramma.

Bewoner(s) gezocht voor leefgemeenschap Eltheto

Geplaatst 25 mei 2015 02:33 door De Stadslamp Amsterdam

Elthetokerkw

Bron: Protestantsamsterdam.nl, mei 2015.

Bij de leefgemeenschap Eltheto komt een woning vrij per 1 augustus of 1 september 2015. We zoeken een of twee nieuwe bewoners die met ons samen willen leven en een kracht willen zijn voor de kerk en de buurt. Samen zoeken we God en dienen we de buurt, door activiteiten uit te voeren en betrokken buurtbewoners te zijn. De gemeenschap maakt deel uit van de grotere gemeenschap van de Elthetokerk. Jouw motivatiebrief kun je tot uiterlijk 10 juni 2015 richten aan: leefgemeenschapeltheto@gmail.com. Informatie is te verkrijgen via Nancy, 06 84958081. Lees hier meer over de visie van Leefgemeenschap Eltheto.

Elthetokerk
Als je interesse hebt om bij ons te wonen, kom dan eerst eens een paar keer langs in de Elthetokerk. We vinden het belangrijk dat dit een kerk is waar je je thuis voelt en voor in wilt zetten. Na de dienst op zondag is er koffie en kun je mensen uit de kerk en de leefgemeenschap spreken. Besluit je dat je graag boven de Elthetokerk wilt komen wonen in de leefgemeenschap, stuur ons dan een motivatiebrief. We zien graag je brief uiterlijk op 10 juni 2015. Zie onze website www.elthetokerkamsterdam.nl
In verband met de huidige samenstelling van de leefgemeenschap gaat de voorkeur uit naar een stel of een alleenstaande ouder met kind in de basisschool leeftijd. Bij gelijke geschiktheid hebben kandidaten die al reeds betrokken zijn bij de Elthetokerk voorrang. Echter, ook als je niet aan een van deze beschrijvingen voldoet, dan nodigen we je van harte uit om te reageren.

Boven de Elthetokerk aan Javastraat in de Indische Buurt van Amsterdam zijn 15 woningen. De bewoners van deze woningen vormen de Eltheto leefgemeenschap. Net als het kerkgebouw zijn de huizen recent grondig gerenoveerd. Met de oplevering in december 2011 is de gemeenschap van start gegaan. Het appartement dat vrij komt is een pijpenla met 3 kamers (officieel 2 kamers). De totaaloppervlakte is ongeveer 50 m2. De slaapkamers respectievelijk ± 12 m2 en ± 6 m2. De maandelijkse huur is vastgesteld op ± €604.

• Je motivatiebrief kun je richten aan: leefgemeenschapeltheto@gmail.com
• Voor meer informatie kun je bellen met Nancy, 06 84958081.
• Lees meer over de visie van Leefgemeenschap Eltheto.

Dominicuskerk 50 jaar

Geplaatst 27 mrt 2015 07:02 door De Stadslamp Amsterdam

De Dominicuskerk Amsterdam bestaat 50 jaar. Ze viert dat zaterdag 18 april met de jubileumconferentie Taal die beweegt. Met medewerking van columniste en theatermaakster Marjolijn van Heemstra, schrijver en filosoof Ger Groot, liturgist Ad de Keijzer, theologe Janneke Stegeman en vele anderen.

Een dag met lezingen, theater, muziek en een taalworkshop. Tijdens de conferentie ziet het jubileumboek ‘Verbinden en verdiepen. Dominicus Amsterdam: kerk in beweging’ het licht. Meer info vindt u op www.dominicusamsterdam.nl.

Een halve eeuw geleden kwam in de Dominicus een vernieuwingsbeweging op gang die van de noodlijdende binnenstadparochie een bloeiende geloofsgemeenschap maakte die tot op vandaag bezoekers uit het hele land trekt. Het gaat hierbij om vernieuwing in de muziek, maar vooral ook om het vinden van nieuwe taal. Aansprekende taal voor mensen van deze tijd die op zoek zijn naar spiritualiteit en zingeving. Waar liggen op dit gebied de kansen en valkuilen voor kerken en geloofsgemeenschappen van nu? Iedereen die hierover wil meedenken en inspiratie wil opdoen is 18 april van harte welkom.

Jubileumboek over kerkvernieuwing
Tijdens de conferentie wordt het jubileumboek ‘Verbinden en Verdiepen. Dominicus Amsterdam: kerk in beweging’ gepresenteerd. Professionals van binnen en buiten de kerk geven daarin hun kritisch-opbouwende visie op het thema. Met artikelen, sidekicks en columns van o.a. Erik Borgman, Manuela Kalsky, Ger Groot, Jean-Jacques Suurmond en Nadine van Hierden, foto’s, interviews, muzikale en artistieke bijdragen. Een gevarieerd handboek voor iedereen die zich in het thema kerkvernieuwing wil verdiepen. Uitgever: Skandalon.

Praktische informatie
De jubileumconferentie begint om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur, aansluitend receptie. Adres: Spuistraat 12. Toegang conferentie: € 20,- incl. lunch, jubileumboek: € 22,50, samen € 37,50. Meer informatie en opgeven via dominicusconferentie@gmail.com.

Dominicus Amsterdam 50 jaar

Loket Levensvragen

Geplaatst 24 mrt 2015 03:33 door De Stadslamp Amsterdam


PKA, 19-3-2015.

Via Loket Levensvragen wordt laagdrempelige zorg geboden voor mensen die een luisterend oor nodig hebben, maar niet naar de psycholoog kunnen of hoeven.
Het luisterend oor kan geboden worden bij rouw, relatieproblemen, een geheim, schuldgevoelens, zingevingsvragen, het leven weer oppakken na een moeilijke periode.

Pastorale professionaliteit
30 dominees (m/v) van de Protestantse Kerk Amsterdam, verspreid over heel Amsterdam, bieden hun kunde aan. Deze hulp is beschikbaar voor iedereen, ook voor mensen die geen lid zijn van de kerk. In de gesprekken kan het over geloof gaan, maar dat hoeft niet. De dominees sluiten vanuit hun pastorale professionaliteit aan bij de belevingswereld van de persoon in kwestie.

Bereikbaarheid
Loket Levensvragen is bereikbaar via info@loketlevensvragen.nl of 06 - 813 40 539. Er is geen wachtlijst. Het Loket Levensvragen heeft een netwerk door heel Amsterdam. Meer informatie op www.loketlevensvragen.nl.

Verslag Opening Week van Gebed 2015

Geplaatst 27 feb 2015 08:42 door De Stadslamp Amsterdam

Een boeiend verslag van de opening van de Week van Gebed, dit jaar in Amsterdam, lees je hier

6 maart 2015 Joodse, Islamitische, Christelijke musici samen voor Syrische vluchtelingen

Geplaatst 12 feb 2015 08:31 door De Stadslamp Amsterdam

Benefiet-IrakSyrieMail (1)6 maart, Dominicuskerk: 
Joodse, Islamitische, Christelijke musici samen voor Syrische vluchtelingen

Op vrijdagavond 6 maart vindt er een benefietavond plaats in de Dominicuskerk te Amsterdam. De opbrengst is bestemd voor oorlogsvluchtelingen in Syrië en Noord-Irak. Deze avond maakt ook een ‘statement’ tegen het huidige klimaat van angst voor ‘de ander’. In een afwisselend programma treden topmusici op onder het motto: ‘Together for a culture of peace’.

Symposium Religie doet ertoe, 2-4 maart

Geplaatst 11 feb 2015 10:40 door De Stadslamp Amsterdam   [ 11 feb 2015 10:42 bijgewerkt ]

religiedoetertoe
Anno 2015 is religie steeds vaker het gesprek van de dag en beheerst ze het nieuws, ondanks dat Nederland zelf minder religieus wordt. Maar wat heeft de samenleving aan religie? Speelt geloven nog een rol in ons persoonlijke leven? Stel dat we zouden stoppen met religie, eindigt dan ook het geweld? Of hoort religie juist thuis in het publieke domein en wordt het tijd voor een theologische ombudsman? Deze en andere vragen staan centraal tijdens het 3-daagse symposium ‘Religie doet ertoe’, georganiseerd door de Faculteit der Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Protestantse Theologische Universiteit. Van 2 t/m 4 maart krijgt u de mogelijkheid om religie vanuit persoonlijke, professionele, journalistieke en wetenschappelijke invalshoeken te bekijken én te beleven. Na deze 3 dagen weet u het zeker: Religie doet ertoe!

Plek vrij in Eltheto leefgemeenschap

Geplaatst 15 jan 2015 01:13 door De Stadslamp Amsterdam

Bericht van Ruben Altena, 14-1-2015.
Er komt binnenkort een huis vrij in de Eltheto leefgemeenschap (https://www.facebook.com/…/Leefgemeenschap…/138757212912703…). We zoeken op korte termijn iemand, maar het kan zijn dat we binnenkort besluiten dat we iemand zoeken met een specifiek profiel (in de zin van: studenten of ouderen of zoiets). Maar als je geïnteresseerd bent, hou ons dan in de gaten en kom eens naar een dienst in de Elthetokerk (www.elthetokerkamsterdam.nl) om te kijken of je je daar thuis zou kunnen voelen.

Roemeense, Poolse en andere Oost-Europese christenen gezocht

Geplaatst 4 nov 2014 00:11 door De Stadslamp Amsterdam

Stichting de Tweede Mijl, ( www.detweedemijl.nl ) die al vele jaren een inloophuis heeft in de Jordaan ( Willemstraat) ontvangt het laatste jaar steeds meer mensen uit Oost Europa.

Drie dagen in de week zijn wij open om aan daklozen, thuislozen en verslaafde mensen voedsel kleding en het evangelie uit te delen. De toeloop van mensen uit Oost Europa plaatst onze 120 vrijwilligers voor flinke taalproblemen. Wij zoeken hulp van vrijwilligers die deze talen spreken om in de hulpvragen en verkondiging een bijdrage te kunnen leveren.

Spreekt u een Oost Europese taal en heeft u mogelijkheden om ons te helpen dan zouden we graag met u in contact komen.

Zou u willen mailen naar Jan van der Vegt (voorzitter van Stg de Tweede Mijl), jan@stichtingecho.nl

Nieuwe editie interreligieuze gesprekken in Amsterdam-West. Start 29 oktober

Geplaatst 23 okt 2014 04:23 door De Stadslamp Amsterdam

Woensdag 29 oktober begint een nieuwe reeks van koffieochtenden van de Interreligieuze Gesprekgroep in de huiskamer van De Ontmoeting in Amsterdam-West. De deelnemers gaan met elkaar in gesprek over het thema ‘leven in een kluwen van volken’. Iedereen die wil luisteren en meepraten is welkom. Gespreksleider is Luuk Wieringa. De gesprekken vinden plaats op 29 oktober, 12 en 26 november en 10 december en beginnen om 10.00 uur. Het adres van De Ontmoeting is Louis Couperusstraat 133. De toegang is gratis.

1-10 of 48

Comments